streda 4. júla 2012

Učte sa jazyk v pohybe

PRAHA - Niekto sa cudzie jazyky učí čítaním a prepisovaním slovíčok, iný radšej pochoduje a slovnú zásobu si číta v pohybe. Niektoré jazykové školy prišli na to, že "pohybových" typov je na hodinách stále viac a začali ponúkať kurzy cudzích jazykov v pohybe. Zatiaľ prevažne angličtiny.

"Máme lektorku, ktorú baví behať, tak skúsila osloviť jedného žiaka, o ktorom vedela, že tiež behá a bolo to. Obaja si to veľmi užili a nová lekcia sa rozbehla," popísala začiatok kondičného kurzu Angličtina v pohybe Daniela Pechačová z pražskej jazykové školy Lexis.

"Ako žiak a učiteľ bežia, mozog sa lepšie prekrvuje a funguje oveľa lepšie, oveľa rýchlejšie, žiak pohotovejšie reaguje," vysvetlila výhody novej metódy. Jazyková škola je schopná pripraviť kondičný alebo intenzívny bežecký tréning. Jedinou podmienkou je, aby študentom nevadilo rozprávanie pri behu. Počas hodinového behania sa väčšinou opakujú konverzačné témy alebo nové slovíčka. "Je to doplnkový kurz, keď prší alebo je potrebné preberať gramatiku, lekcie sa konajú v učebni," spresnila Pechačová.

Hodinová konverzačná lekcia v pohybe príde na 450 CZK (18 €). Spojiť príjemné s užitočným chcela tiež cvičiteľka a učiteľka angličtiny Edita Berková, keď ponúkla kurzy angličtiny v pohybe matkám na materskej dovolenke. Berková už dva roky propaguje outdoorový fitness program, pri ktorom mamičky pri prechádzke s kočiarom cvičia, posilňujú a behajú. Strollering, čiže kočíkovanie, teraz rozšírila o výučbu angličtiny. "Pri pomalšej chôdzi, pri posilňovaní, pri cvikoch - stále opakujeme štyri až šesť rovnakých fráz, ktoré sa týkajú jednej témy. Počas jednej hodiny sa tiež naučíme asi desať nových slovíčok k jednej téme, pripravená je napríklad téma reštaurácie, u lekára, nákupy, cestovanie," povedala Berková.

Neustále opakovanie slovíčok a fráz je doplnené aj jednoduchou pesničkou, ktorú potom môžu mamičky spievať svojim deťom. Berková má pre svoje študentky aj špeciálne kartičky s novými slovíčkami, ktoré idú pripevniť na kočík. "Lekcia je založená na drilovaní, neustálom opakovaní. Ide o to dostať nové slovíčka do dlhodobej pamäte. A navyše sa pretiahnuť a mať deti na čerstvom vzduchu," vysvetlila svoju filozofiu lektorka, ktorá angličtinu učila niekoľko rokov. A pretože sa teraz zameriava skôr na začiatočníkov, do budúcnosti by svoje lekcie angličtiny v pohybe rada rozšírila aj na aktívne "strážny babičky". Za hodinové preťahovanie tela a drilovanie slovíčok si účtuje 200 CZK (8 €).