piatok 18. februára 2011

Pôvod slov

Jedným z dôsledkov normanskofrancouzského vplyvu je, že anglická slovná zásoba je pomerne rovnomerne rozdelená medzi slová germánska (väčšinou staroanglickej) a slová latinská (resp. starofrancouzská, resp. Anglonormanská). Bolo vytvorených už mnoho štatistických prieskumov zachytávajúce vzájomné pomery, žiadny z nich však nebol všetkými lingvistu úplne prijatý.

Počítačový prieskum 80 000 slov zo staršieho Shorter Oxford Dictionary uverejnený v Ordered Profusion Thomasom Finkenstaedtem a Dieter Wolffom v roku 1973 napríklad uvádza pôvod z oblastí langues d'oi "l vrátane francúzštiny a staronormanštiny 28,3%, z latinčiny vrátane latinčiny moderné vedecké a technické 28, 24%, z ostatných germánskych jazykov (vrátane slov priamo prevzatých zo staroangličtiny) 25%, z gréčtiny 5,32%, z ostatných jazykov menej než 1%.

Iný prieskum Josepha M. Williamsa v Origins of the English Language medzi desiatimi tisícami slov prevzatých z niekoľkých tisícov obchodných listov nachádza francúzštinu (langue d'oi "l) 41%," pôvodný "angličtinu 33%, latinčinu 15%, dánčinu 2%, holandčinu 1 % a ostatné 10%.

Isté však je, že 83% z jedného tisíca najčastejších anglických slov má anglosaský pôvod


Play Euro Millions online