nedeľa 20. februára 2011

Medzinárodné jazykové skúšky

Koľko jazykov vieš, toľkokrát si človekom je veľmi výstižné príslovie. Každý vie, že bez znalosti nejakého toho cudzieho jazyka sa obzvlášť v dnešnej dobe len veľmi ťažko zaobíde. Predsa len by sme ale mohli toto staré slovenské príslovie poupraviť tak, aby ešte lepšie vystihovalo súčasnú situáciu: vieš toľko jazykov, koľko máš certifikátov. Maturitou z angličtiny na žiadneho zamestnávateľa dojem neurobíte, zato skúškou EBC (English for Business Communications) určite áno.


Rastúci počet jazykových škôl odráža rastúci záujem Slovákov doplniť si jazykové vzdelanie. Ponuka ich kurzov sa hemží skratkami typu CAE, ÖSD alebo CILS. Aby ste sa v nich lepšie orientovali, pripravili sme pre vás prehľad niekoľkých medzinárodných jazykových certifikátov.

Angličtina

V Slovenskej republike je zo skúšok z angličtiny najznámejšie súbor testov s názvom Cambridge ESOL Examinations, ktorého súčasťou je všeobecná aj obchodná angličtina. Do tohto uceleného súboru sa radí skúšky KET (Key English Test; určená začiatočníkom), PET (Preliminary English Test; pre mierne pokročilých), FCE (First Certificate in English; úroveň stredne pokročilá), CAE (Certificate in Advanced English, pre pokročilých) , CPE (Certificate of Proficiency in English; už kvalifikovaná znalosť). Súčasťou je aj IELTS (International English Language Testing system), čo je praktický test dostupný v modifikáciách od začiatočníka až po veľmi pokročilého používateľa jazyka.

Angličtinu si môžete otestovať aj v skúškach City &Guilds. Ich štruktúra je obdobná ako u skúšok ESOL; zameriavajú sa na obchodné aj všeobecnú angličtinu a majú verzie určené pre začiatočníkov aj pokročilých. Testy sú označované skratkou Iesolo (International English for Speakers of Other Languages).

Certifikát často znamená viac než maturita z jazyka


Okrem toho ešte existujú európske jazykové skúšky TELCO (The European Language Certificates) a ECL (European Consortium for the Certificate od Attainment in Modern Languages).


Play Euro Millions online


Nemčina

Čo sa nemčiny týka, sú u nás najrozšírenejšie certifikované skúšky organizované Goetheho inštitútom a organizácií ÖSD (Österreichisches Sprachdiplom Deutsch). Vybrať si môžete medzi všeobecnou i odbornú nemčinou aj medzi rôznymi úrovňami pokročilosti.

Skúšky z nemčiny môžete rovnako ako v prípade angličtiny zložiť v rámci TELCO alebo ECL.

Francúzština

V prípade francúzštiny sa skladajú skúšky DELF / DALF. Certifikát DELF (Diplom élementaire de language français) môžete získať pre kategórie mierne pokročilý a stredne pokročilý. Certifikát DALF (Diplome approfondi de language français) je určený pre skutočne pokročilých francúzštinárov.

Ďalšie jazyky

Ak viete taliansky, môžete zložiť medzinárodné skúšky CILS (Certificazione di Italiano come Lingua straniero) alebo PLIDA (Progetto Lingua Italina Dante Alidhieri).

V prípade španielčiny existujú skúšky DELE (Diploma de Español como lengua Extranjera).